Inkontinencia esetén
biztonságban tudni magunkat jó érzés.

Az inkontinenciával kapcsolatos legfontosabb kérdésekről az alábbi témakörökre kattintva olvashat:

Okok

A húgyhólyaggyengeség okai

Az inkontinencia (akaratlan vizeletvesztés) problémája a húgyhólyag és a medencefenék-izmok funkcionális rendellenességével függ össze. A vizelettartási problémáknak számos oka lehet: pl. a kőbetegségek (lithiasis), a húgyhólyag fertőzése vagy az előbbiek együttesen. A nők húgyhólyaggyengeségét többnyire a medencefenék-izmok gyengesége indokolja.

A hólyaggyengeség a leggyakrabban a hasüregi nyomás hirtelen emelkedése (nevetés, tüsszentés vagy köhögés) során nyilvánul meg. Ez a fajta inkontinencia elsősorban a nőket érinti.

Férfiak esetében általában a prosztata jóindulatú megnagyobbodása vezet inkontinenciához. Húgyúti fertőzések és sérülések, húgyhólyagkövek és ritkábban a húgyhólyag daganatos megbetegedése is a hólyaggyengeség okai lehetnek.

Megelőzés

Legyen aktív – maradjon aktív!

Hogyan előzheti meg a húgyhólyaggyengeséget?

Az inkontinencia hatékony megelőzésére, javítására számtalan lehetőség kínálkozik. A medencefenék-izmok erősítésére szolgáló, egyszerű gyakorlatok és az egészséges életmód támogatják – sőt, akár teljesen normalizálhatják is – a húgyhólyag természetes funkcióit. Legyen aktív, és érezze jobban magát!

 

medencefenek-izomzat-edzes

Minden napos edzés

A medencefenék izomzatának rendszeres edzésével az inkontinencia tünetei csökkenthetőek, akár meg is szüntethetőek. Összeállítottunk egy kis edzésprogramot a mindennapokra. A gyakorlatok a férfiak és a nők számára egyaránt hatásosak.

 

 

 

mozgas-inkontinencia-ellenKielégítő mozgás

A rendszeres testmozgás jelentősen csökkentheti az inkontinencia tüneteit. Már sétálás közben is dolgozik a test! De emellett érdemes valamilyen rendszeres sporttevékenységet is végezni. A megfelelő testedzés, mint például az úszás, a tánc és a kerékpározás, nem gyakorolnak nagy nyomást a hasi és kismedencei területre. Érdemes megfogadni a szakértők tanácsát: főleg a nőknek célszerű megtanulni. hogy finom mozdulatokkal hogyan erősíthetik a medencefenék izomzatát.

 

 

 

Tudatos táplálkozásegeszseges-etkezes-inkontinencia-ellen

A rostokban gazdag, friss alapanyagokból álló, egészséges étrend támogatja a húgyhólyag természetes funkcióit. Fogyasszon elegendő folyadékot is – felnőtteknek naponta 1,5-3 liter folyadékbevitel ajánlott! A gyümölcsök, a gyógyteák és az alacsony szénsavtartalmú ásványvizek különösen ajánlottak.

 

 

 

kikapcsolodas-inkontinencia-megelozesereRendszeres kikapcsolódás

A pihenés csodákra képes! Egy hobbi, egy baráti találkozó vagy egy mozi mind örömet okoznak, és segítik a lelki egyensúlyunk megtartását is. A jóga, az autogén tréningek vagy más relaxációs technikák is kikapcsolódást nyújtanak.

Diagnózis

Hogyan segíthet az orvos?

Az inkontinencia diagnózisához és a megfelelő kezeléshez először is fontos, hogy olyan orvoshoz forduljunk, akiben megbízunk. Az orvosok napi munkájuk során számtalanszor találkoznak az inkontinencia tüneteivel, és tudják, hogy az érintettek számára ez kényes téma.

A diagnózis felállításához általában kevés vizsgálati lépés szükséges. Ezek nem fájdalmasak és különösebben nem is kellemetlenek – például: általános fizikális vizsgálat, vér-, vizelet- és ultrahangvizsgálatok. Alkalmanként szakorvosi (urológus, nőgyógyász) vizsgálatot is javasolhatnak.

Beszélni egy kényes témáról

Az inkontinencia tüneteinek minden részletét ajánlott az orvosnak elmondani, amelyekből ő már gyakran meg is tudja állapítani, hogy az inkontinencia mely formájáról van szó.

Tipp: Ha úgy gondolja, hogy kényelmetlen erről a problémáról beszélnie, írja össze otthon előre mindazt, amit az orvosnak feltétlenül el szeretne mondani. A következő válaszokat írja bele a listába:

 • Milyen esetekben fordul elő az inkontinencia?
 • Körülbelül mekkora a vizeletvesztés mértéke?
 • Érez-e vizeletürítési ingert közben?
 • Előfordult, vagy kezelték-e már korábban a húgyúti és nemi szervek betegségével?
 • Szed-e rendszeresen valamilyen gyógyszert?
 • Van-e valamilyen krónikus betegsége?

Következmények

Lehetnek a húgyhólyaggyengeségnek következményei?

Az első és legfontosabb dolog, hogy az inkontinencia az érintett személyek részére nem csak higiéniai kihívást jelent, hanem érzelmi kérdést is. A félelem fő oka, hogy a vizeletvesztés tényét valaki észreveheti. Ez gyakran odavezet, hogy az érintettek elzárkóznak, visszavonulnak a társas élettől.

Tipp: Keressen valakit, akivel bizalmasan beszélgethet a témáról! Akár egy orvost, akinek segítségével elkerülheti, hogy az inkontinencia pszichológiai megterhelést okozzon Önnek.

Az érzelmi megrázkódtatáson kívül a kezeletlen húgyhólyaggyengeség problémája könnyen okozhat bőrirritációt is, mivel a bőr rendszeresen kapcsolatba kerül a vizelettel.

Tipp: Ügyeljen a rendszeres bőrápolásra, hogy az egészséges maradjon! A nagy kapacitású, erősen nedvszívó MoliMed betétek és nadrágpelenkák a nedvességet gyorsan magukba szívják, és fenntartják a bőr semleges pH-értékét – így védik a bőrt az irritációtól és a gyulladásoktól. Ezzel egyidejűleg szükséges a bőr rendszeres tisztítása és ápolása a megfelelő bőrápoló termékekkel.

Kezelés

Kezelhető a húgyhólyaggyengeség?

Igen! Több terápiás lehetőség is van az inkontinencia megfelelő kezelésére. Az érintettek 80-90%-a jelentős javulást képes elérni!

Tipp: Minden esetben konzultáljon orvosával – csak a megfelelő szakember tud egyedileg kialakított optimális terápiát felállítani, és kezelést sikeresen véghez vinni.

 

A különféle inkontinenciatípusoktól függően a következő kezelések lehetségesek:

 • gyógyszeres kezelés
 • vizeletürítési tréning
 • a medencefenék tornáztatása
 • terápiás eszközök használata
 • biofeedback
 • viselkedéstréning stressz helyzetekben
 • műtéti beavatkozás
 • inkontinenciabetétek és nadrágpelenkák használata

Lexikon

Szakkifejezések lexikonja

Az alábbi lexikonban az inkontinenciával kapcsolatos szakkifejezésekre talál magyarázatot:

Ágybavizelés

Az ágybavizelés az inkontinencia egyik fajtája. Míg az “Enuresis” szakkifejezés általánosan a vizelés kontrollálatlanságát jelenti, az ágybavizelés kizárólag az éjszakai vizeletvesztést jelenti. A ágybavizelés okai – mint a hólyaggyengeség esetében – különfélék lehetnek: pszichológiai, társadalmi vagy akár fizikai eredetűek.

Betétek

Speciálisan az inkontinencia esetére kifejlesztett, egyszer használatos termékek. A betéteket általában szuperabszorbenssel látják el, amelyek nagy nedvességmegkötő képességgel rendelkeznek. Ezek a szuperabszorbens anyagok a nedvességgel érintkezve speciális géllé alakulnak át, így kötik magukba a vizeletet. A legtöbb betétnek ezenkívül szagmegkötő képessége is van, így diszkréten magában tartja a kellemetlen szagokat.

Cystitis / hólyaggyulladás

Általában a húgyhólyag-baktériumok okozta megbetegedés, amely fájdalmas vizeletürítésben nyilvánul meg.

Dry-Plus-Vlies

A HARTMANN inkontinenciatermékeinek borítása; puha, száraz érzést biztosító, flísz/textilszerű anyag. A nedvességet gyorsan a betét nedvszívó párnájába vezeti.

Hólyaggyengeség

A hólyaggyengeség a vizelet-visszatartás képtelenségét jelenti. A húgyhólyaggyengeségnek különböző okai lehetnek. Az érintettnek minden esetben konzultálnia kell az orvosával, mert legtöbbször egyszerű intézkedésekkel is lényeges javulást lehet elérni.

Inkontinencia

Az inkontinencia kifejezés vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenséget jelent. Az általános nyelvhasználat nem tesz különbséget az általános vizelet- vagy székletinkontinencia között.

Inkontinens

A inkontinens kifejezés az egyén vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenségét jelenti: az inkontinenciában érintett egyént hívják inkontinensnek. Az általános nyelvhasználat nem tesz különbséget az általános vizelet- vagy székletinkontinencia között.

Kontúrvonalak

A MoliMed betétek nedvszívó felületén található, homorú/vésett vonalak. A betét biztonságos illeszkedését és a kifolyás elleni védelmet biztosítják.

Medencefenék/medencefenék-izomzat

A kismedencecsontok közötti izmok (vagyis medencefenék-izmok), amelyek alulról zárják le a hasüreget, és az alsó hasi terület szerveit tartják. A medencefenék nagyon fontos szerepet tölt be a húgyhólyag lezárásában. Ha ez az izom meggyengül, vizeletvesztés, inkontinencia léphet fel.

Medencefenék-izomzat tréningje

Speciális gyakorlatok tudatos légzésgyakorlatokkal együtt. A gyakorlatok az izmok feszítése és elernyedése által erősítik a medencefenék izomzatát.

Nadrágpelenka

Vizeletfelszívó inkontinenciatermék, amelyet egy fehérneműhöz hasonlóan lehet fel- és levenni. Viselete olyan, mint egy normál alsóneműé. A magas minőségű nadrágpelenkák nedvszívó párnával és szagsemlegesítő anyaggal rendelkeznek. A puha, textilszerű anyag és az anatómiailag kidolgozott, testformához illeszkedő nadrágpelenkák nagyfokú biztonságot és diszkréciót nyújtanak.

pH-érték

A pH-értéket tekintve megkülönböztetünk savas és lúgos folyadékokat (savak és bázisok). A megfelelő érték azt jelzi, mennyire savas vagy lúgos a folyadék. A skála 0 pH-értéktől (nagyon savas) 14 pH-értékig (nagyon lúgos) számol. A 7-es értéket pH-semlegesnek, míg az 5,5 értéket bőrsemleges pH-értéknek nevezik.

pH-semleges

A bőrfelszín pH-értéke körülbelül 5,5, így enyhén savas közegű. Azon termékeket hívják bőrsemleges pH-értékkel rendelkező termékeknek, amelyek ezt a pH-értéket megőrzik.

Savas védőköpeny

A bőr enyhén savas környezetét nevezik savas védőköpenynek. Ez a savköpeny óvja a bőrt a baktériumokkal és a negatív környezeti hatásokkal szemben, továbbá védelmet biztosít a bőrirritációk és a fertőzések ellen is.

Sürgető / késztetéses vizeletürítési inger

A szervezet naponta egy-másfél liter vizeletet termel. Ez a vizelet a vesékben termelődik, és fokozatosan gyűlik a húgyhólyagban. Amikor a húgyhólyag telítődik, vizeletürítési ingert küld a testnek. A vizelési inger gondoskodik róla, hogy ebben az esetben felkeressünk egy mosdót, és kiürítsük a húgyhólyagunkat.

Szagsemlegesítő

A HARTMANN inkontinenciatermékeinek egyik anyagrétege, amely szagmegkötő molekulák segítségével a kellemetlen szagokat biztonságosan magába zárja.

Ultra nedvszívó mag

A HARTMANN inkontinenciatermékeiben megtalálható, nagy teljesítményű nedvszívó közeg.

Ultrahangvizsgálat

Egy fájdalom- és mellékhatás-mentes módszer a hasüreg vizsgálatára. Egy jelátalakító készüléket helyeznek a hasra, amely a hasüregi szervek felületéről visszaküldött jelet vetíti ki a vizsgáló szakember által figyelt képernyőre.

White Dry Zone

A MoliMed betétek higiénikus, fehér nedvszívó rétege, amely a nedvességet gyorsan a betét nedvszívó párnájába vezeti.